Sebagai ibubapa yang prihatin, kita pasti menginginkan yang terbaik
untuk kanak-kanak.pemakanan mereka adalah salah satu daripadanya.ibubapa sering
melakukan beberapa kesilapan yang akan sering mempengaruhi pengambilan makanan
anak-anak.
Berikut adalah antara beberapa tabiat pemakanan kurang sihat yang harus
anda elakkan demi kesihatan anak anda :
Kurang pengambilan buah dan sayur
Di dalam pyramid panduan makanan untuk rakyat Malaysia, terdapat 5
kumpulan makanan yang mempengaruhi pertumbuhan kanak-kanak iaitu :
- ·
Karbohidrat kompleks seperti nasi, mi dan roti
- ·
Sayur-sayuran
- ·
Buah-buahan
- ·
Daging dan protein sayuran seperti kekacang
- ·
Hasil tenusu seperti susu, keju dan yogurt
Di dalam hidangan makanan kebiasaan kanak-kanak kumpulan yang palimg
kurang dimakan ialah sayur-sayuran dan buah-buahan.namun begitu,kedua-dua
kumpulan ini mengandungi banyak vitamin dan mineral yang memainkan peranan
sebagai agen antioksida untuk meneutralkan radikal bebas yang merosakkan system
sel dalam badan kanak-kanak.terdapat ramai ibubapa yang menyatakan bahawa
adalah sangat susah untuk memastikan anak mereka makan sayur-sayuran serta
buah-buahan yang secukupnya.adalah penting bagi ibubapa untuk memastikan
anak-anak mereka mendapat hidangan buah-nuahan dan sayur-sayuran.apabila
anak-anak sudah terdedah dengan amalan ini, ia dengan mudah akan menjadi satu
kebiasan kepada mereka.terdapat kajian mengenai tabiat pemakanan kanak-kanak
yang menunjukkan bahawa mereka memerlukan sekurang-kurangnya 10 kali hidangan
secara konsisten sebelum mereka dapat membiasakan diri dan menerima sesuatu
hidangan itu.
Pilihlah bijiran
Satu lagi kumpulan makanan yang perlu diberi penekanan di dalam hidangan
kanak-kanak ialah bijiran.bijiran adalah seperti nasi, gandum, oat, semolina,
jagung dan lain-lain bijiran yang tidak diproses.bijiran mengandungi semua
bahagian benih bijiran.semua bahagian yang tidak diproses atau dibuang itu
mengandungi kandungan nutrisi yang tinggi seperti vitamin B untuk tenaga, serabut
makanan sebagai pelawas dan pelbagai mineral untuk sel-sel yang lebih
sihat.serabut makanan yang terdapat di dalam bijiran membantu menstabilkan
kandungan gula dan membantu mereka merasa kenyang lebih lama.karbohidrat yang
telah diproses seperti biskut, kek dan makanan ringan tidak sesuai sebagai
makanan harian.oleh itu, hidangkan semasa acara-acara istimewa sahaja.
Jangan tinggalkan susu
Tabiat pemakanan kurang sihat yang sering di lihat adalah ibubapa
tidak memberikan susu kepada anak mereka setiap hari.kebanyakan ibubapa hari
ini masih memberikan susu kepada anak kecil mereka.tetapi apabila mereka agak
besar,agak mengecewakan bila mengetahui kanak-kanak sekolah rendah yang lebih
tua menggantikan susu yang berkhasiat dengan minuman berkarbonat dan minuman
cordial yang manis.minuman sebegini tidak mengandungi sebarang khasiat dan
hanya kalori kosong semata-mata.susu pula sebaliknya kaya dengan protein,
kalsium, fosfurus, magnesium, vitamin D dan vitamin A.secara kolektif, semua
nutrient ini membantu seseorang kanak-kanak mencapai pertumbuhan optimum,
membina tulang yang kuat dan fungsi saraf yang baik.kanak-kanak yang sedang
membesar masih memerlukan 2-3 hidangan susu sehari.satu hidangan bersamaan
dengan 1 cawan susu (250 ml),sekeping keju dan satu cawan yogurt.minuman
probiotik juga mengandungi susu, dan boleh menyumbang kepada pengambilan susu
seharian anak anda.
Hidangkan makanan yang bersih kepada anak anda
Kanak-kanak perlu sentiasa diberikan makanan yang bersih dan telah masak
sepenuhnya untuk mengelakkan keracunan makanan yang berkemungkinan
membawa maut.keracuanan makanan berlaku apabila mikroorganisma membiak pada
makanan disebabkan oleh beberapa factor seperti makanan yang masih mentah atau
tercemar oleh cecair dari makanan yang masih mentah, pengendalian makanan yang
kurang bersih atau membiarkan makanan pada suhu bilik untuk jangka masa lebih
daripada 2 jam.salah satu punca lain bagi keracunan makanan selain makanan, adalah
air.air untuk minum haruslah dimasak sepenuhnya.kebanyakan pengusaha gerai,
malah kantik sekolah juga, bekemungkinan tidak menggunakan air masak untuk
membancuh minuman sejuk dan menyediakan air.
Keracunan makanan amat merbahaya bagi kanak-kanak kecil kerana system
imun mereka tidak setanding dengan dewasa yang sihat.tambahan pula, disebabkan
nisbah saiz dengan berat badan, hanya dengan mengambil sedikit makanan tercemar
pun boleh menyebabkan kanak-kanak sakit teruk.gejala-gejala utama bagi
keracunan makanan adalah cirit-birit yang teruk, muntah, pening dan deman
tinggi dalam masa beberapa jam makan makanan yang tercemar.
Jadi terapkan amalan-amalan pemakanan yang sihat dalam diri anak anda
mulai hari ini!
Sumber : BH sabtu 2/3/2013
Tiada ulasan:
Catat Ulasan