- ketika makan di restoran,letak kenderaan jauh
sedikit supaya boleh berjalan atau mengeluarkan peluh sebelum dan selepas
menikmati makanan.jangan lupa banyak minum air bagi mencegah lapar
kembali.
- pesan makanan dengan kandungan karbohidrat
separuh daripada biasa.ambil buah-buahan dan sayuran lebih daripada biasa
kerana ia boleh membuat kenyang dengan makanan yang mengandungi banyak
serat.
- pilih makanan yang direbus,dikukus atau
dipanggang.elak memesan makanan yang digoreng atau dibakar tetapi tetap
melihat kandungan kalori yang ada dalam hidangan itu.jangan makan banyak
ketika malam.hidangan yang lebih banyak boleh diambil ketika bersarapan
atau makan tengahari.
- ketika memesan minuman,pilihan pertama air
mineral.teh tawar atau air buah apabila makan.jangan terlalu banyak
mengambil minuman yang manis.berusaha memesan minuman suam dan bukannya
sejuk kerana air suam lebih mudah diserap tubuh kerana ia bersifat seperti
cairan dalam badan manusia.
- perhatikan kebersihan makanan.pilih tempat
makan yang terjamin kebersihannya dan yang penting tangan haruslah dicuci
sebelum makan.
Kembaraku mencari makna kehidupan dengan melaksanakan tanggungjawab sebagai hamba & khalifahNya dengan sebaik mungkin kerana sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanyalah kerana Allah, Tuhan seluruh alam.
Selasa, 9 April 2013
kekal sihat ketika bercuti
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan